تست جریان کشی چیست و چگونه انجام می شود که در این مقاله به صورت تصویری به آن می پردازیم.
عناوین این مقاله
تست جریان کشی چیست ؟
سوالات متداول تست جریان کشی چیست ؟
1- گوشی ها چقدر جریان مصرف می کنند؟
2- چگونه میزان مصرف در حالت آماده به کار محاسبه می شود؟
3- آیا از طریق تست جریان کشی می توان متوجه ایراد سخت افزاری شد؟
4- آیا هنگام تست جریان کشی در حالت آماده به کار، اتصال به شبکه وای فای و یا استفاده از داده های تلفن همراه روی نتیجه تاثیر می گذارد؟
5- چرا هنگام تست جریان کشی، با اتصال شارژر، گوشی شارژ نمی شود و یا علامت شارژ ظاهر نمی شود؟
6- اگر گوشی آب خورده شود آیا لازم است که تست جریان کشی شود؟
7- گوشی بیش از حد داغ می شود آیا با تست جریان کشی مشکل پیدا می شود؟
8- آیا در اثر ضربه خوردن گوشی، جریان کشی اتفاق می افتد؟
9- جریان کشی لحظه ای چیست؟
10- اگر با زدن کلید پاور مقدار جریان 0.01 آمپر باشد، عیب از کجا می تواند باشد؟
تست جریان کشی، یکی از معمولترین و مهمترین راههای تعمیرات موبایل میباشد. به این معنی که در حالات مختلف و شرایط متفاوت هر گوشی به چه مقداری جریان (آمپر) در گوشی برقرار است. برای این منظور ابتدا باید به معرفی جریان کشی گوشی های سالم بپردازیم.
هر گوشی در حالت عادی و خاموش میزان جریان که مصرف دارد صفر میباشد. با اجازه ورود ولتاژ و جریان، که از طریق فشردن کلید پاور صورت میگیرد این میزان تغییر میکند. برای تست جریان کشی توسط منبع تغذیه، ولتاژ 4.2 ولت و جریان 3 آمپر تقریباً برای آزمایش اکثر گوشی ها کافی میباشد. معمولاً بعد از روشن شدن گوشی میزان جریان به 0.85A (850 mA) (در بعضی از گوشی ها مانند آیفون 7 این مقدار جریان در هنگام روشن شدن گوشی به 1.5A هم رسیده است ولی به صورت عمومی و نرمال در رنج گفته شده میباشد) و بعد از پردازش کامل cpu و قرار گرفتن گوشی در حالت Standby مقدار جریان کشی به صفر می رسد.
( باید به این نکته توجه داشته باشید که به علت وجود سیم کارت یا اتصال وای فای، به دلیل این که این قسمتها بر اساس امواج پردازش انجام میدهند به همین دلیل ممکن است رده هایی از جریان دیده شود، لذا در هنگام تست جریان کشی در حالت Standby باید گوشی را در حالت پرواز قرار داد و سپس به تست بپردازیم)
پس اگر در شرایط بالا گوشی شما دارای نوساناتی بود میتوانید به قطعیت ادعا کنید که گوشی شما با مشکل رو به رو است. اغلب منبع تغذیه های موجود در بازار، جریان را بر حسب آمپر و با دو رقم اعشار نمایش میدهند. لذا اگر میزان جریان کشی کمتر از 10mA است با این نوع منبع تغذیه ها قابل تشخیص نیست. بعضی از گوشی ها هم در حالت standby مقدار جریانی که مصرف میکنند کمتر از 0.01 A است لذا میتوان از آن چشم پوشی کرد و با توجه به منبع تغذیه های فعلی بازار جریان صفر را برای آن تعریف کرد.
تست جریان کشی چیست؟
جریان کشی در حالت های مختلف گوشی:
حالت اول: در این حالت گوشی شما به منبع تغذیه وصل میشود ولی زمانی که دکمه پاور را میزنید هیچ عکس العملی نسبت به تغییر مقدار جریان دیده نمیشود. هنگامی که با چنین مسئله ای روبه رو شدید، ابتدا دکمه پاور را چک کنید که از نظر ظاهری سالم باشد و اتصال روی برد برقرار باشد. سپس شارژر را به گوشی وصل کنید و به کمک مولتی متر ولتاژ پایه کلید را اندازه گیری کنید و باید ولتاژی تقریباً هم اندازه ولتاژ باتری باشد.(بین 3.5 الی 4 ولت) در صورتی که این اندازه ولت نبود مسیر بین کلید پاور و آی سی تغذیه و همچنین تا مسیر باتری را به کمک نقشه شماتیک چک کنید. بعضی مواقع پیش می آید که با اتصال شارژر گوشی شارژ نمی شود و یا علامت شارژ ظاهر نمی شود. در این حالت ابتدا باید شارژر را چک کنیم و از سلامتی آن اطمینان داشته باشیم. پس از بررسی شکل ظاهری از روی نقشه شماتیک مدار شارژر موبایل و با کمک مولتی متر میزان جریان شارژر را چک می کنیم، سپس باید توسط مولتی متر ابتدا کانکتورها را چک کنیم تا ولتاژ خروجی آن را اندازه بگیریم. در صورت نبود ولتاژ باید ابتدا پایه های کانکتور را چک کنیم و بعد از آن مسیر تا آی سی تغذیه را اندازه بگیریم. مولتی متر را در حالت تست بازر میگذاریم در صورتی که در حالت چک کردن پایه ها در هر دو طرف کانکتور عدد 1 و یا OL ظاهر شد پایه کانکتور خراب و باید تعویض شود. در بعضی مواقع کانکتورها را تست میکنیم و پشت کانکتور ولتاژ هست ولی باز هم گوشی شارژ نمی شود، معمولاً در این حالت مشکل نرم افزاری است.
حالت دوم: جریان کشی پیش از فشردن دکمه پاور، این حالت معمولا برای گوشی های آب خورده اتفاق می افتد. که به علت سولفاته شدن یا کثیفی یا وجود قلع در قسمتهای مختلف برد گوشی، باعث اتصال میشود و باعث جریان کشی میشود. در این حالت ابتدا برد گوشی را توسط مایع اولتراسونیک و تینر شستشو دهید تا سولفته ها و جرم گرفتگی های ناشی از آبخوردگی از بین رود. اگر باز هم جریان کشی را مشاهده کردید، کلیه اتصالات مربوط به دوربین، LCD، شارژ، هندزفری، سیم کارت و… را جدا میکنیم و مجدداً اگر مشکل برطرف نشد مسیر کانکتور ها را هم چک میکنیم. در بیشتر مواقع این شکل جریان به صورت داغ شدن قطعه خود را نشان میدهد، قطعه را از برد جدا کنید و سپس دوباره اتصال را بررسی کنید. در صورت برطرف شدن باید قطعه را تعویض کنیم.
حالت سوم: در این حالت بعد از فشردن کلید پاور گوشی روی یک جریان بالای ثابت باقی میماند(معمولاً بالاتر از 0.15A) و موبایل روشن نمیشود. دراین حالت نیز ، قطعه معیوب داغ میشود و باید تعویض شود.
معمولاً این خرابی ها بیشتر شامل آی سی های تغذیه، PF، آی سی Light ، آی سی EMMC میباشد. در بعضی از حالات گوشی قبل از پاور جریان کشی دارد و بعد از پاور جریان کشی بیشتر می شود در این حالت در بیشتر مواقع مشکل از آی سی PF میباشد.
حالت چهارم: گوشی به صورت اتصال باشد و جریان کشی داشته باشد. در این حالت بعد از فشردن کلید پاور، کلیه جریان محدود شده منبع تغذیه به وسیله گوشی کشیده میشود. در این حالت ابتدا باید به سراغ آی سی هایی که مستقیم به جریان باتری متصل اند برویم، مثل آی سی های PF ، آی سی تغذیه، آی سی wifi و رگلاتورهای مسیر که از ولتاژ باطری استفاده می شود. چنانچه در صورت برداشتن قطعه یا آی سی اتصال برطرف شد باید، باید آن را تعویض کنیم. حتی در بعضی از مواقع قطعات کوچکی مانند خازن یا مقاوت نیز باعث اتصال میشوند که باید از مدار حذف شوند یا جایگزین گردند. در بعضی مواقع در اثر ضربه خوردن گوشی باعث پریدگی قطعه و یا وجود قلع اضافی یا خم شدن شیلد برد نیز از جمله عوامل اتصال کوتاه شدن گوشی در جریان کشی میباشد.
حالت پنجم: حالتی است که بعد از فشردن کلید پاور روی یک جریان ثابت قرار میگیرد که در اصطلاح به آن جریان کشی لحظه ای میگویند و این مقدار برای گوشی ها و جریان های مختلف متفاومت است. برای مثال جریان 0.01 ثابت ممکن است علت خرابی از آی سی RF باشد، در جریانهای 0.01 الی 0.04 ممکن است از cpu باشد، در جریانهای 0.03 الی 0.06 احتمال خرابی آی سی تغذیه و SMD های مرتبط باشد، در جریانهایی با اندازه 0.08 الی 0.15 بیشترین احتمال مربوط به آی سی EMMC یا هارد میباشد. در بعضی مواقع نیز جریان کشی لحظه ای بعد از فشردن کلید پاور وجود دارد و بعد از رها کردن آن جریان صفر میشود، که میتواند علت نرم افزاری یا آی سی هارد نیز باشد.
کلیه اطلاعات گفته شده بابت جریان کشی گوشی ها بر اساس تجربیات همکاران ما در عرصه تعمیرات موبایل میباشد و هر کدام از این موارد ممکن است به صورت استثنا نیز در مورد گوشی خاص عمل نکند، اما آنچه که ما در طول این مدت کاری به صورت معمول مشاهده کرده ایم را طی این مطلب در اختیار شما دوستان قرار داده ایم.
برای تست جریان کشی گوشی خود می توانید بصورت حضوری به شرکت کوک موبایل مراجعه نمایید تا کارشناسان این شرکت شما را راهنمایی کنند. کارشناسان تعمیر ما علاوه بر تست جریان کشی، کار تست قطعات موبایل شما را در اسرع وقت انجام می دهند و خیالتان را بابت سالم بودن و عملکرد درست قطعات گوشی تان راحت می کنند.
سوالات متداول تست جریان کشی چیست؟
1- گوشی ها چقدر جریان مصرف می کنند؟
هر گوشی در حالت عادی و خاموش و قبل از فشردن دکمه پاور، میزان جریان صفر می باشد. با اجازه ورود ولتاژ و جریان، که از طریق فشردن کلید پاور صورت می گیرد این میزان تغییر می کند. برای تست جریان کشی توسط منبع تغذیه، ولتاژ 4.2 V و جریان 3 Aتقریباً برای آزمایش اکثر گوشی ها کافی می باشد.
2- چگونه میزان مصرف در حالت آماده به کار محاسبه می شود؟
مصرف برق در حالت آماده به کار با یک آمپرسنج یا آنالایزر مصرف انرژی اندازه گیری می شود. با این حال ، تعیین دقیق استفاده از انرژی درحالت آماده به کار فراتر از اندازه گیری ساده مصرف انرژی است.
3- آیا از طریق تست جریان کشی می توان متوجه ایراد سخت افزاری شد؟
اکثر متخصصان و تعمیرکاران موبایل برای عیب یابی سخت افزار گوشی ابتدا دستگاه را جریان کشی می کنند و از روی مقدار جریان کشی هر قطعه متوجه عیب در آن قطعه می شوند.
4- آیا هنگام تست جریان کشی در حالت آماده به کار، اتصال به شبکه وای فای و یا استفاده از داده های تلفن همراه روی نتیجه تاثیر می گذارد؟
باید به این نکته توجه داشته باشید که به علت وجود سیم کارت یا اتصال وای فای، به دلیل این که این قسمت ها بر اساس امواج پردازش انجام می دهند به همین دلیل ممکن است رده هایی از جریان دیده شود، لذا در هنگام تست جریان کشی در حالت Standby باید گوشی را در حالت پرواز قرار داد و سپس به تست بپردازیم.
5- چرا هنگام تست جریان کشی، با اتصال شارژر، گوشی شارژ نمی شود و یا علامت شارژ ظاهر نمی شود؟
در این حالت باید توسط مولتی متر ابتدا کانکتورها را چک کنیم تا ولتاژ خروجی آن را اندازه بگیریم. در صورت نبود ولتاژ باید ابتدا پایه های کانکتور را چک کنیم و بعد از آن مسیر تا آی سی تغذیه را اندازه بگیریم. مولتی متر را در حالت تست بازر می گذاریم در صورتی که در حالت چک کردن پایه ها در هر دو طرف کانکتور عدد 1 و یا OL ظاهر شد پایه کانکتور خراب و باید تعویض شود. در بعضی مواقع کانکتورها را تست می کنیم و پشت کانکتور ولتاژ هست ولی باز هم گوشی شارژ نمی شود، معمولاً در این حالت مشکل نرم افزاری است.
6- اگر گوشی آب خورده شود آیا لازم است که تست جریان کشی شود؟
در گوشی های آب خورده، به علت سولفاته شدن یا کثیفی یا وجود قلع در قسمتهای مختلف برد گوشی، قطعات جریان کشی دارند. از اینرو، بعد از شستشوی بورد با مایع اولتراسونیک، حتماً تست جریان کشی را انجام دهید. اگر باز هم جریان کشی را مشاهده کردید، کلیه اتصالات مربوط به دوربین، LCD، شارژ، هندزفری، سیم کارت و… را جدا می کنیم و مجدداً اگر مشکل برطرف نشد مسیر کانکتور ها را هم چک می کنیم.
در بیشتر مواقع این شکل جریان به صورت داغ شدن قطعه خود را نشان می دهد، قطعه را از برد جدا کنید و سپس دوباره اتصال را بررسی کنید. در صورت برطرف شدن باید قطعه را تعویض کنیم.
7- گوشی بیش از حد داغ می شود آیا با تست جریان کشی مشکل پیدا می شود؟
در بعضی از حالات گوشی قبل از پاور جریان کشی دارد و بعد از پاور جریان کشی بیشتر می شود در این حالت در بیشتر مواقع مشکل از آی سی PF می باشد. در این حالت، قطعه معیوب داغ می شود و باید تعویض شود. معمولاً این خرابی ها بیشتر شامل آی سی های تغذیه، PF، آی سی Light ، آی سی EMMC می باشند.
8- آیا در اثر ضربه خوردن گوشی، جریان کشی اتفاق می افتد؟
در بعضی مواقع، ضربه خوردن گوشی باعث پریدگی قطعه و یا وجود قلع اضافی یا خم شدن شیلد برد می شود که از جمله عوامل اتصال کوتاه در گوشی و جریان کشی می شود.
9- جریان کشی لحظه ای چیست؟
جریان کشی لحظه ای حالتی است که بعد از فشردن کلید پاور روی یک جریان ثابت قرار می گیرد و این مقدار برای گوشی ها و جریان های مختلف متفاومت است. در بعضی مواقع نیز جریان کشی لحظه ای بعد از فشردن کلید پاور وجود دارد و بعد از رها کردن آن جریان صفر می شود، که می تواند علت نرم افزاری یا آی سی هارد نیز باشد.
10- اگر با زدن کلید پاور مقدار جریان 0.01 آمپر باشد، عیب از کجا می تواند باشد؟
در بیشتر موارد عیب مربوط به کریستال اصلی و CPU است.
کلام آخر
در دوره های آموزش تعمیرات موبایل که در آموزشگاه تعمیرات موبایل شیراز طیف برگزار می گردد تمام روش ها و تکنیک های عیب یابی به صورت کاملا اصولی آموزش داده می شود.
برای شرکت در دوره های آموزش تعمیرات موبایل شیراز با ما در تماس باشید. برای شرکت در دوره های آموزشگاه تعمیرات موبایل شیراز طیف با ما از طریق :
پیج اینستا
@teifmobile
یا شماره 09176000411 با ما در تماس باشید.
آموزشگاه تعمیر موبایل طیف شیراز بعنوان اولین و مجهزترین آموزشگاه فوق تخصصی تعمیر موبایل در جنوب ایران تمامی دوره های مقدماتی تا پیشرفته تعمیر موبایل را برگزار می کند.